testépítés edzőképzés szöveges logó

Hol tudok jelentkezni az OKJ-s
Testépítés és Fitness Sportoktató tanfolyamra?

A Testépítés Sportoktató tanfolyamra jelentkezhetsz az elérhetőségeinken, vagy a jelentkezési lap kitöltésével is!

testépítés edzőképzés szöveges logó

Melyik képzőintézményben kínálják a legkedvezőbb áron
a Testépítés és Fitness Sportoktató tanfolyamot?

Iskolánk mindent megtesz azért, hogy a legkedvezőbb áron adja a Testépítés és Fitness Sportoktató tanfolyamot, óriási hangsúlyt fektetve arra, hogy a nálunk végzett fitnesz szakemberek a szakma legmagasabban képzett edzői legyenek!

Képzőintézményünk elődje:

/ /   A sikeres testépítő adottságai!

  2014. december 19.     Potyi Gábor

Tudod -e, hogyan válik valaki "fogyni akaró emberből" professzionális testépítő versenyzővé?
Ismered azokat a genetikai adottságokat, amelyekkel egy testépítő versenyzőnek rendelkeznie kell?
Kíváncsi vagy, hogy milyen elméleti és gyakorlati tudás szükséges egy testépítő versenyzőnek és hol szerezheti meg azokat? Tudod-e, hogy miért nagyon fontos, hogy egy body building versenyző megfelelő szintű anatómiai tudást birtokoljon? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre fogok válaszokat adni! Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor olvasd tovább ezt a blogbejegyzést!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Testalkat típusok!

  2015. január 13.     Potyi Gábor

Tudod, hogy mi az összefüggés a testépítő öröklött tulajdonságai, edzésterve és a diétája között? Tisztában vagy vele, hogy Te melyik testalkat típusba tartozol és ennek mi a jelentősége az edzéseid folyamán? Szeretnéd tudni, hogy milyen következményei lehetnek, ha nem a testtípusodnak megfelelő edzéstervet használod? Gondoltad volna, hogy gyakran azért nem jön a várva várt fejlődés és nem éred el a kitűzött célt, mert nem a testalkat típusodnak megfelelően edzel? Blog bejegyzésünkben ezt a témát fogjuk kielemezni!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Alapvető, kiemelt fontosságú dolgok, amikre figyelned kell az edzéseid során!

  2015. január 23.     Potyi Gábor

Tudod, hogy miért nagyon fontos bemelegítened az edzések előtt és, hogy milyen következményei lehetnek a bemelegítés elhanyagolásának? Tisztában vagy vele, hogy mit jelent a bemelegítő sorozat, és bemelegítés után hány bemelegítő sorozatot érdemes csinálnod? Tudod, hogy hogyan válassz súlyt magadnak és milyen mértékben emeld azt? Tisztában vagy a nyújtás jelentőségével, és mi történhet, ha elhagyod a nyújtást az edzések végén? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre kaphatsz tőlem válaszokat!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Mit együnk edzés előtt, közben és után? Sporttáplálkozás!

  2017. november 26.     Kovács Dóra

Mit együnk edzés előtt, közben és után? Az edzés előtt mennyi idővel célszerű az utolsó étkezést megejteni? Milyen típusú és mekkora mennyiségű folyadékot kell bevinni az edzés folyamán? Miért nagyon fontos odafigyelni az edzés utáni étkezés és folyadékbevitel mennyiségére és minőségére? Milyen étrendet kövess az optimális sportteljesítmény eléréséhez, fenntartásához? Iskolánk dietetikusa fogja megválaszolni ezeket a kérdéseket ebben a BLOG bejegyzésben!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Teljes guggolás pro és kontra!

  2018. január 05.     Beősze Krisztina

Több cikkben olvasható, hogy téves és helytelen a térdhajlítás 90 fokig és a térdízületnek igenis szüksége van a teljes hajlításra. Valóban helyes ez az elmélet? Ki és mikor guggoljon teljesen, és mikor csak 90 fokig? Szeretnétek végre tisztán látni ebben a témában? Gyógytornászunk megválaszolja a sokak által vitatott kérdést!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Hol helyezkedhetsz el a Testépítés és Fitnesz sportoktató tanfolyam elvégzése után?

  2015. szeptember 24.     Führer Diána

Milyen munkakör betöltésére vagy alkalmas és milyen feladatokra kell felkészülnöd? Mit kell tudnod a szakmában testépítő és fitness sportoktatóként? Erről olvashatsz bővebben blog bejegyzésünkben.

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Tudod, hogy mi a különbség a férfiak és a hölgyek testalkata között?

  2015. december 20.     Potyi Gábor

Tudod, hogy kell összeállítani egy edzéstervet pl. egy vékony, izmosodni vágyó hölgy számára, vagy a már fogyás után formálódni kívánó nő részére? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre kaphatsz tőlem válaszokat!

A blogbejegyzés folytatása...

/ /   A mobilizálás fontossága a sportolók életében!

  2016. szeptember 1.     Kovács Dóra

Tudod, hogy milyen hatással van az ízületi mobilitás hiánya az edzéseidre és tisztában vagy vele, hogy ez miként befolyásolja a teljesítményedet? Tehetünk -e bármit is ízületeink megfelelő, olajozott működéséért? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   CrossFit vs. Testépítés – minden harc színtere!

  2016. szeptember 18.     Kovács Dóra

Tudod, hogy miért érdemes CrossFit -et végezni egy testépítőnek is? Szükség van-e a súlyzós edzés mellett a saját testsúlyos edzésre? Ha igen, akkor tudod, hogy miért? Tisztában vagy vele, hogy mi a CrossFit edzésmódszer és miért olyan népszerű ma a világban? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Világok találkozása – Aerobik, vagy fitnesz terem?

  2016. december 29.     Fi Emília

Tudod, hogy mik az előnyei, sőt, szinte már elengedhetetlen, ha egy edző különböző ágazatokhoz is ért és igyekszik elsajátítani a fitnesz több formáját is? Tisztában vagy vele, hogy ezen sokoldalúságot a fitnesz ágazat munkaadói szinte már alapkövetelményként elvárják az edzőiktől? Ebben a cikkben erre a témára hívjuk fel a figyelmeteket, mert iskolánk számára különösen fontos az, hogy a nálunk végzett edzők sikeresek legyenek a pályájuk során, és megtalálják helyüket a fitnesz területén.

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Csigás lehúzás mellhez gyakorlat- sérülések nélkül!

  2017. január 18.     Potyi Gábor

Szeretnéd elkerülni a sérüléseket a "csigás lehúzás mellhez" gyakorlat végzése közben? Tudod a helyes végrehajtás módját, technikáját? Szoktál nyújtani a gyakorlat végzése után és tisztában vagy vele, hogy mit okoz a nyújtás elmaradása? Ebben a cikkünkben a "csigás lehúzás mellhez" gyakorlattal foglalkozunk és a fenti kérdésekre is válaszokat adunk!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Fekvenyomás helyesen - sérülések nélkül!

  2017. január 22.     Potyi Gábor

Éreztél már fájdalmat a mellizmodban, a könyöködben esetleg a csuklódban fekvenyomásnál? Tudod, hogyan kerülheted el ezeket a sérüléseket? Tisztában vagy a fekvenyomás helyes végrehajtásával, technikájával? Cikkünkben a fekvenyomással foglalkozunk és megkapod a válaszokat ezekre a kérdésekre is!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Guggolás újratöltve, Smith kerettel és a Hack guggolással!

  2017. február 19.     Potyi Gábor

Tudod, hogy rúddal történő guggolás közben hogyan tartod helyesen a vállad? Melyik az a két pozíció, amikor megfelelő a rúd helyzete a válladon? Ismered, hogy milyen a helyes szélességű terpesz? Azt is tudod, hogy a terpesz szélessége milyen hatással bír a farizomra? Ebben a cikkben ezekkel a témákkal foglalkozunk, majd kitérünk a Smith kerettel történő guggolásra és a Hack guggolásra is!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   A Tolódzkodás helyes technikája!

  2018. december 19.     Hatt András

Lehet, hogy egyike vagy azoknak, akik tolódzkodás közben jobban érzik a mellizmukat, mint a tricepszüket? Vagy éppen fordítva, pedig nem ez volt a célod? Gondolkodtál már azon miért lehet ez? Jelentkezett már a gyakorlat végrehajtása közben könyök- vagy vállfájdalmad? Ismered a helyes technikai kivitelezést, tudod, milyen sarkalatos pontokat kell szem előtt tartanod? Ebben a cikkben ezeket a kérdéseket boncolgatom és adom meg rájuk a válaszokat, sok egyéb hasznos információ mellett.

A blogbejegyzés folytatása.../ /   A testépítők leggyakoribb sérülései - gyógytornász szemmel 2.

  2018. december 28.     Vásárhelyi - Nagy Ildikó

Egy előző cikkünkben már kitárgyaltuk a testépítők leggyakoribb sérüléseit, mostani cikkünkben ezt a gondolatmenetet folytatjuk a rotátorköpeny bemelegítésésnek és helyes edzésének fontosságával, valamint a háti gerinc mobilitásának hiányosságával.

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Hat fontos lépés a Sportoktató - Testépítés edzők számára a stabil klientúrához.

  2018. december 30.     Fi Emília

Fitnesz iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy végzett testépítés sportoktatóink hamar megtalálják a számításukat ebben az iparágban. Cikkeinkben sokszor leírtuk már, hogy a szaktudás csak egy abból a tudásmennyiségből, amit tanulóinknak el kell sajátítaniuk. Ehhez adjuk hozzá azokat az ismereteket, amelyek következetes használatával könnyebbé válhat a klientúra kiépítése.

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Egy sportoktató - testépítés edző legfontosabb jellemzői.

  2019. január 04.     Fi Emília

Milyen a jó Sportoktató testépítő edző? Milyen tulajdonságokkal, szakmai felkészültséggel kell, hogy rendelkezzen, és hogy képezheti magát vendégből edzőnek? Ebben a cikkben megpróbáljuk összeszedni Neked, mindazt, amit a jó Sportoktató testépítés edzőről tudnod kell. De most lássuk, hogy milyen is egy magára és szakmájára, valamint vendégeire is igényes sportoktató testépítő edző, tehát most megosztom veled a jó testépítő edző legfontosabb jellemzői.

A blogbejegyzés folytatása.../ /   A húzódzkodás rejtelmei...

  2019. január 12.     Hatt András

Szeretnél szabályosan húzódzkodni, hogy a munkába fektetett időd és energiád maximálisan térüljön meg? Szeretnéd tudni, hogy miért érdemes egyáltalán csinálod? Tudod, hogy mi változik, ha fogásmódot, fogásszélességet, vagy felső végponti helyzetet változtatsz ennél a gyakorlatnál? Ismered a hibákat, amik akadályozhatják a fejlődésed? Jelentkezett már a gyakorlat közben könyökfájdalmad? Szeretnél célirányosan húzódzkodni, úgy, hogy pontosan tudd éppen melyik izomcsoportoknak, melyik része, mekkora mértékben vesz részt a munkában? Olvass tovább, ebben az írásban ezekre adok válaszokat!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Néhány technika a vendégkör építéséhez

  2019. január 18.     Fi Emília

Tudtad, hogy a bizonyítvány megszerzése után, milyen lépések segítenek neked a stabil klientúra kialakításában? Ismered azokat az apró fogásokat, amelyeket következetesen használva sikeresebb lehetsz a többi edzőnél? Megtorpantál a munkádban, szeretnél előrébb lépni? Újabb hasznos tanácsokkal segítünk most.

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Mi a különbség a Testépítés Sportoktató és a Fitness Instruktor között?

  2019. január 20.     Fi Emília

Ebben a cikkünkben összehasonlítjuk a Sportoktató Testépítés tanfolyamot a Fitness Instruktor képzéssel. Valamint bemutatjuk nektek az új honlapunkat is, mivel már megszokhattátok, hogy nálunk minden alap képzésnek külön weboldala van!

A blogbejegyzés folytatása.../ /   Mitől lesz gyönyörű a tricepszed?

  2019. július 15.     Hatt András

Te is azok közé tartozol, aki nem elégedett a tricepszével? Van mérete, vastagsága, de nincsen megfelelően kirajzolva? Nem különülnek el a fejek egymástól? Az alábbi cikkben azokra a kulcsfontosságú lépésekre és technikákra mutatok rá, ami hozzá fog segíteni álmaid karjához, azaz a „patkóforma” kialakításához.

A blogbejegyzés folytatása...

sportoktató - testépítés tanfolyam csoportkép

/ /   Vélemények a nálunk végzett tanulóktól :

Itt elolvashatod a Testépítés és Fitness Sportoktató tanfolyamok tanulóinak a véleményét:

„Örülök, hogy nálatok végeztem el a sportoktató - testépítés tanfolyamot. Úgy érzem sokkal többet kaptam, mint amire számítottam a tudás terén, de legfőképp a tanárok lelkesedése és odaadása, odafigyelése és a szakmai tudás átadásának módja, ami megfogott. Ők tényleg azért vannak, hogy jó szakemberek váljanak azokból, akik nekivágnak egy ilyen tanfolyamnak. Sok sikert és lelkes tanítványokat kívánok Nektek a továbbiakban is!” S. Kati

„Nagyon sokat gondolkoztam, melyik iskolába iratkozzak be, de most már tudom, hogy jól választottam, amikor a ti sportoktató - testépítés tanfolyamotokra jelentkeztem! Mindenkinek ajánlom az ART Edzőképzés tanfolyamait, ahol a tanárok nagyon emberségesek és segítőkészek! Profi a csapat, szuper a tanfolyam ” L. Péter

„Én csak magam miatt iratkoztam be a testépítés edzőképző tanfolyamra, azért, hogy az edzéseimet fejlesszem! Köszönöm nektek a profi oktatást, mind elméleti, mind gyakorlati téren! Sokkal hatékonyabbak az edzéseim, most már mindent tudatosan csinálok! Üdv K. László”

„Aki iskolaválasztás előtt áll, annak bátran ajánlom az ART Edzőképzés sportoktató - testépítés tanfolyamát! Nagyon profik, rendkívül magas minőségű képzést nyújtanak! A gyakorlatcentrikus képzésen tanultakat könnyedén alkalmazom az edzéseim során!” P. Gábor

„Köszönöm szépen a sportoktató - testépítés tanfolyam tanárainak a segítségüket és a türelmüket! Nagyon hasznos volt a képzés, főleg a gyakorlati oktatások tetszettek! Van egy olyan érzésem, hogy találkozunk még, mert mostantól biztos, hogy csak nálatok fogok tanulni! Viszlát a következő tanfolyamon!” M. Erzsébet

„Szuper a suli, nagyon profik a tanárok és jól átgondolt, széleskörű a tananyag! Büszke vagyok rá, hogy nálatok végeztem el a testépítés sportoktató tanfolyamot! Nagyon jól képzett edzővé váltam a tanításotok által, ez azóta látszik az eredményeimen is! Köszönettel tartozom Nektek!” F. Imre

„Ezúton szeretném megköszönni a tanárok végtelen türelmét, segítőkészségét, amiben a testépítés sportoktató tanfolyamon nekem és a csoporttársaimnak folyamatosan részünk volt! Nyugodt szívvel ajánlom a képzést mindenkinek, mert tényleg nagyon hasznos volt!” T. László

„Rendkívül professzionális tanári kar, nagyon alapos tananyag és a gyakorlati oktatás előtérbe helyezése jellemzi az ART Edzőképzés testépítő oktató tanfolyamát! Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az iskolát!” K. Péter

„A sportoktató - testépítés tanfolyamot úgy tudnám jellemezni, hogy nagyon magas szintű elméleti képzés párosul az alapos gyakorlati oktatással. Aki a tanfolyamot elvégzi olyan tudásra tesz szert, amivel könnyedén megállja a helyét a "testépítés" világában, legyen akár edző, vagy versenyző! Csak ajánlani tudom mindenkinek a képzést!” N.Ferenc

„Egy barátom ajánlott titeket, miután nálatok végezte a sportoktató - testépítés tanfolyamot. Örülök, hogy hallgattam rá, személyesen is megtapasztaltam, miért dícsérte az iskolát annyira! Nagyon jó volt a tanfolyam, én is ajánlani fogom az ismerőseimnek!” D. Miklós
testépítés edzőképzés edzőterem

/ /   Érdekességek a testépítéssel kapcsolatban:

  A Testépítés története....


- Az Ókor   ókori gladiátorok testépítése, edzése- Az ókorban a testépítés, mint olyan még nem létezet, igaz fontos volt az esztétikum és az arányos testalkat, viszont a harci teljesítmény és az erő volt a mérvadó. A Római Birodalomban a gladiátorok élete fizikumuktól és harci teljesítményüktől függött. Ez kissé brutális módja a testkultúra fejlesztésének, de így kezdett kialakulni a férfi testideál. Ennél jóval humánusabb volt a Görög városállamok közt folyó „harci” vetélkedő, ahol kizárólag férfiak mérhették össze az erejüket. A versenyzők meztelenek voltak, ezt természetesen a csalások elkerülése végett alkalmazták!A cikk folytatása...

A Görög városállamok köztiókori gladiátorok edzése játékok kezdetben harci szellemben folytak, így aztán a versenyszámok közt szerepelt a stadionfutás (192 méter), vagy a harci futás (lándzsával és pajzzsal), harci szekérhajtás, pankráció, íjazás, lándzsahajítás. Később már a játékok közt szerepelt a távolugrás a birkózás és ökölvívás is, vagy például a diszkoszvetés. Természetesen itt is megvoltak a férfi ideálok. A Görögök akkor tartottak egy férfit ideálnak, ha a nyak, bicepsz és vádli körfogata megegyezett úgy gondolták, ha ez a három érték megegyezik, akkor az ember kiegyensúlyozottan edzi magát. Itt az edzést még egy harci felkészülésnek kell tekinteni. Rómában a legkiválóbb harcos jutalma az élete míg, a Görögöknél az erkölcsi dicsőség volt a jutalom. A Görög városállamok közti négy nagy játék közül az Olimpia – i volt a legrangosabb verseny. Mint tudjuk ezt elevenítette fel Cuberten báró és így alakult ki a modernkori Olimpia.

- A Középkor   - Az ókori gazdasági, társadalmi,középkori lovagok testedzése kulturális hanyatlást a testkultúra hanyatlása is követte. A középkori keresztény világban a test egészsége és szépsége nem volt annyira fontos, mint a lélek üdvössége. Ennek köszönhető, hogy a középkorban a sport és a vetélkedők nem kaptak nagy szerepet. A test edzését kizárólag azért végezték, hogy a csatát megnyerjék, illetve túléljék azt. Kizárólag egy helyen maradt meg a test erejének szerepe, ez pedig a középkori vándorcirkusz volt. A vándorcirkusz porondjára lépő erőművészek az erejüket fitogtatva szórakoztatták a népet. Az erőművészek általában magas testzsír százalékkal rendelkező, általában az átlagnál nagyobb és erősebb emberek voltak. Ezen képességüket általában örökölték és nem az edzés hatására lettek erősebbek.

- Az 1800–as évek vége és az 1900–asEugén Sandow testépítő évek eleje   - Az ipari forradalom hatására kezdetét vette egy társadalmi átalakulás és egy új szemlélet kezdete is. Kialakult egy kis réteg, akik megpróbálták megváltoztatni az addigi mozgásszegény életmódot. Őket testkultúra művelőknek nevezték. Ez a kis réteg az akkori körülményekhez képest próbált jobb étkezési szokásokat kialakítani, és a szabadidős sportot az életük részévé tenni. Egy idő után rájöttek, hogy a személetüket egy emberen keresztül meg kell ismertetni a világgal. Meg is találták a megfelelő embert erre Eugén Sandow volt, aki épp akkor Európában turnézott, mint erőművész. Sandow nagy hírnevet szerzett Európában, így Amerika volt a következő helyszín ahol feltűnt. Sandow nagyban különbözött az addigi erőművészektől, ő nem csak erős, de a testzsír százaléka is igen alacsony, teste arányos és izmos volt. Sandow testét bemutatóin egy szál fügefalevéllel takarta el, abban a prűd korszakban óriási tetszést nyert el rajongói körében. A számos bemutató következtében elkezdődtek a testkultúra versenyek. A számos különféle versenyből kialakuló Mr. Olimpia verseny győztesét Sandow – ot ábrázoló szoborral jutalmazzák.

Amerikában az első testkultúra versenyt, azaz Amerika legtökéletesebben fejlett férfiúja versenyét 1903-ban rendezték. A következő évtizedekben kezdett kialakulni a mai testépítés szemlélet. Ezeken a versenyeken nemcsak a fizikai erő, hanem a versenyző fizikumának minősége is nagy szerepet kapott. 1921–ben egy Angelo Siciliano (Charles Atlas) nevű férfi nyerte meg a versenyt. Ő alapozta meg a testépítés üzletágat, postai úton adta el a fitnesskurzusát.

A versenyeken a színpadra lépő atléták mindegyikének volt valami sportmúltja (ökölvívás, birkózás, súlyemelés). A legnagyobb előnnyel a súlyemelők rendelkeztek. Ekkorra már kiderült, hogy a súlyzós edzés az, ami segít abban, hogy az atléta megnyerje a versenyt. A testépítés első Mr. Amerika győztese (1940) Carl Grimek volt, aki kizárólag súlyzós edzéssel jutott a csúcsra, természetesen az 1941. évi versenyt is megnyerte. Ennek hatására hatalmas követőtábora lett, sorra jöttek létre a testkultúra központok, amelyeket gym-nek kezdtek nevezni. Mindenki a hőn áhított Mr. Amerika címet akarta megszerezni.

- Az első testépítők   - Az első igazán nagy izomtömeggel rendelkező versenyző Clancy Ross volt, aki a mai napig megállná a helyét. Ő volt a következő generációk példaképe. Így testközelbe hozta mindenki számára a testépítést, Steve Reeves számára is. Reeves annyira karizmatikus személyiség volt, hogy meghozta a felemelkedést a testépítésnek. Ő volt az első filmszínész.

- Az 50–es 60–as évek   - Az ötvenesFrank Zane testépítő évek egy átmenetnek számít. A „régi” nagy alakok már visszavonultak az újak viszont még nem értek be igazán. Nagy hangsúlyt kapott a szimmetria a korábbi versenyeken, de az ötvenes évek végén már megjelentek az igazán nagy izomtömeggel rendelkező versenyzők is. Mint pl.: Red Park, Bill Pearl. A hatvanas években berobbantak a nagy versenyzők, mint pl.: Frank Zane, Freddy Ortiz. A legnagyobb sztárnak ekkoriban Larry Scott számított, majd a 60-as évek végére megjelent és egyeduralkodónak számító Sergio Oliva.

Arnold Schwarzenegger

Az 1969–es Mr. Olimpia versenyen még másodikArnold Swarzenegger testépítő helyezést ért el, de már akkor mindenki tudta, hogy kimagasló alakja lesz a sportágának. 1970 és 1975 között megnyerte az összes Mr. Olimpiát. Veretlenül vonult vissza. Ebben az időszakban készült el a Pumping Iron című film is, ami bemutatja a testépítők életét és versenyzését, versenyre felkészülését. A film bemutatásáig a versenyeket csupán tornatermekben, kisebb helyeken rendezték. A siker után már csak a legnívósabb helyeken rendeztek versenyeket, és mindemellett egy zavaros Művészetből egy legitim sport lett.

- A 80–as évek   - Az 1980–ban és 1981-ben rendezett Mr. Olimpia hatalmas vitát váltott ki. Öt éves kihagyás után tért vissza Schwarzenegger és egyből meg is nyerte a versenyt 1980–ban. Sokan vitatták, hogy ő volt-e a legjobb, majd az 1981–es verseny is, ahol ugyan Colombo nyert, szintén megkérdőjelezték a bírák ítéletét. 1983–ban viszont olyan kiválóság nyert, akit az elkövetkező nyolc évben nem lehetett letaszítani a trónról, név szerint Lee Haney –t.

De a 80–as években nem csak Schwarzenegger csúcsa dőlt meg. Számos változás történt a sportág életében. Az évtized elején már párhuzamosan a férfiak mellett megjelentek a női testépítők. Így létrehozták a Miss America és Miss Olimpia címeket is.

A másik nagy változás hogy megváltoztatták a versenyek elnevezését, hogy jobban hasonlítson a többi sportághoz. Így most már például a Mr. Kalifornia-t ezentúl kaliforniai bajnokságnak kezdték nevezni. Csak a Mr. és Miss Olimpia nevét hagyták meg.

A harmadik nagy változás az volt, hogy létrehozták a Grand Prix versenysorozatot, ahol a profi versenyzők már pénzért tudtak versenyezni. Így nem csak pénzhez jutottak, de több versenyen is részt tudtak venni.

- Midernkori testépítés   - Lee Haney 1991-benLee_Haney testépítő, MR. Olimpia megnyerte a nyolcadik Mr. Olimpiát, így ő lett az új „király”. Várható volt, hogy visszavonulása után az új generációk új mércét állítanak fel. Ez meg is történt, egyre nagyobb izomtömeggel rendelkeztek, de ugyanakkor, az izom minősége szimmetriája javult. Olyan kiemelkedő alakok következtek, mint Ronnie Coleman, aki szintén nyolcszor nyerte meg a Mr. Olimpiát, vagy például Jay Cutler(2006, 2007, 2009, 2010), vagy Phil Hath, aki a 2011 és 2012 év Mr. Olimpia győztese. Természetesen a női testépítés is rohamosan fejlődött, és gombamód szaporodtak a női sztárok is. Ilyen volt a hatszoros bajnok Lenda Murray.

Megállapíthatjuk, hogy a sportág folyamatosan fejlődik a versenyzők egyre nagyobb, szálkásabb és szimmetrikusabb testtel állnak ki a színpadra. Ez a rohamosan fejlődő táplálkozástudománynak és a táplálékkiegészítők fejlődésének és minőségi javulásának köszönhető. Kezdetben a vékony srácok kezdtek súlyzózni, hogy nagyobbak és nagyobbak legyenek. Manapság már a kezdő testépítők is viszonylag jól kidolgozott 90 kg-s fiatal izmos srácok. Az edzőtermek is tele vannak fiatal tettre kész és sikerre éhes fiatalokkal, akik mindent megtesznek, hogy ők legyenek a következő Mr. Olimpia nyertesei.   Szerző: Potyi Gábor

  Rekordok a Testépítés világából...


A világ legkiemelkedőbb,Mr. Olympa nyolcszoros győztesei: Lee Haney és Ronnie Coleman testépítők legrangosabb testépítő versenye a Mr. Olympia! A testépítők a versenyre egy kisebb verseny megnyerésével tudják magukat kvalifikálni, éppen ezért a világ legjobb testépítői versenyeznek a Mr. Olympia címért! A verseny történetében a legtöbbször Ronnie Coleman és Lee Haney nyert, mindkét testépítőnek nyolc-nyolc egymást követő győzelme van! A testépítés egyik legismertebb képviselőjének, Arnold Schwarzeneggernek hét alkalommal sikerült megnyernie a Mr. Olympia címet! Az első Mr. Olympiát 1965-ben Larry Scott nyerte meg, 2014-ben pedig Phillip Heath lett Mr. Olympia!A cikk folytatása...

A világ legnagyobb bicepszévelMusztafa Iszmail testépítő világrekorder bicepssze az egyiptomi Musztafa Ismail büszkélkedhet. A rekorder beceneve Popeye, aki méltán rászolgált erre a névre. Popeye napi étrendjét 1,4 kg csirkehús, fél kilogramm hal, vagy sertés teszi ki, amit négypohárnyi mandulával, közel három liternyi fehérjeturmixszal és hét liter ásványvízzel "öblít" le! Musztafa elszántságát bizonyítja, hogy az Egyesült Államokba költözött a jobb edzéskörülmények végett. A testépítő 78 cm-es bicepsze 2013-ban bekerült a Guinness-rekordok közé, ezzel hivatalosan is neki van a világon a legnagyobb bicepsze.

A világ legidősebb női testépítője Ernestine Shepherd, aki betöltötte a 77-dik életévét. A testépítő hölgy jelenleg is aktívan sportol, minden reggel korán kel, 16 km-t fut a 83 esztendős férjével együtt, majd 8 órakor már az edzőteremben edzi izomzatát! Ernestine 56 évesen kezdett el testépítéssel foglalkozni testvérének, Velvetnek köszönhetően. 2010-ben bekerült a Guiness rekordok könyvébe, mely szerint Ő a világ legidősebb női testépítője!

  Színészek, híres emberek akik testépítők voltak...


Ha híres testépítőkrőlArnold Swarzenegger testépítő bajnok beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említenünk Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone nevét. Arnold Schwarzenegger testépítő világbajnok, színész, producer, üzletember, Kalifornia állam 38-dik kormányzója. Róla nevezték el 1989-ben az Arnold Sport Fesztivált, vagy ismertebb nevén az Arnold Classic-ot! Több nagysikerű Hollywood-i filmben is főszereplő, mint a Conan a barbár, Conan a pusztító, Terminátor, Kommandó, Vörös Szonja, Ragadozó, hogy csak néhányat említsünk. Testépítőként hétszer nyerte el a Mr. Olympia és hatszor a Mr. Universe címeket!A cikk folytatása...

A másik híres, egykori testépítő Sylvester Stallone,Sylvester Stallone testépítő edző aki bár nem versenyzett, még is sokat köszönhet a testépítő múltjának. Stallone színész, rendező, forgatókönyvírő, producer és festő. A legnagyobb sikereit főleg akciófilmekkel érte el, mint a Rocky és Rambó sorozatok, A pusztító, A specialista, és végül de nem utolsó sorban a The Expendables – A feláldozhatók trilógia. Sylvester Stallone napjainkban is aktívan edz és folyamatosan készülnek a filmjei. Szabadidejében szívesen festeget. 2013-ban kiállítása nyílt Szentpétervárott, ahol főleg önarcképeit mutatta be. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a filmjeivel mindkét előbb említett színész nagyban hozzájárult a testépítés és a küzdősportok robbanásszerű elterjedéséhez a 80-90-es években.

A következő úriember akit DwayneDwayne Johnson testépítő edző Douglas Johnsonnak, vagy ismertebb nevén "The Rock"-nak hívnak, napjaink egyik legismertebb akciófilm sztárja. Ő is rendszeresen kamatoztatja a filmjeiben a testépítő, amerikai focista, pankrátor múltjában megszerzett tudását. Testépítő versenyen nem indult. Versenyzőként az amerikai foci és a pankráció érdekelte. Nagyapja és édesapja nyomdokaiba lépett és profi pankrátorként kezdett el versenyezni, ahol 1997-ben Interkontinentális- és nehézsúlyú világbajnoki címet nyert! Érdekesség, hogy a Pain and Gain című, 2014-es bűnügyi vígjátékban Mark Wahlberggel az oldalán mindketten testépítőt alakítanak.

Tudjuk, hogy van még jó néhánySteve Reeves testépítő edző híresség, akikről írhatnánk, de a következő testépítőt mindenképpen meg kell említenünk. Őt úgy hívják, hogy Steve Reeves. Az első testépítők közé tartozott, aki a kidolgozott izomzatának köszönhette filmes szerepeit. Magyarországon kevésbé ismertek a filmjei, de világviszonylatban az egyik legjobban fizetett sztárrá vált. A legismertebb filmjei a Herkules, A maratoni csata, Pompei utolsó napjai és a Bagdadi tolvaj voltak. Reeves rengeteg anyagot gyűjtött a testépítésről és a táplálkozástudmányról, majd írt három könyvet a testépítéssel kapcsolatban. Steve Reeves a doppingmentes testépítés híve volt!